Šta sve treba da znate prilikom kupovine stana?

Mora se priznati, kupovina prve nekretnine jedna je od najvažnijih odluka u životu. Prva nekretnina predstavlja veliki iskorak, ali dobro je znati na šta treba posebno obratiti pažnju prilikom odabira stana kako bi kompletan proces bio što jednostavniji.

Svi znamo koliko je teško odlučiti se na korak kupovine stana, zbog toga smo se potrudili da vam u ovom članku detaljnije objasnimo kompletan proces i pružimo vam nekoliko savjeta koji će vam olakšati kupovinu.

Kolikim budžetom raspolažete

Jedna od najbitnijih stavki prilikom kupovine stana je budžet, ukoliko imate unapred isplaniran budžet već ste napravili iskorak kada je u pitanju kvadratura, a samim tim i lokacija, jer su to parametri koji uveliko zavise od raspoloživog budžeta.

Svakako kada govorimo o budžetu nezaobilazno pitanje je da li ste planirali da podignete stambeni kredit, ili stan kupujete gotovinom? Ukoliko stan kupujete gotovinom troškovi su značajno manji, plaćate samo kupoprodajni ugovor kod notara i upis u zemljišne knjige.

 

Ipak odgovor na ovo pitanje kod većine je stambeni kredit, što proces kupovine čini skupljim jer imate i dodatne troškove za obradu kredita i ugovor o hipoteci. Bitno je da se prije početka potrage za idealnim stanom informišete o uslovima za dobijanje kreditnih sredstava. Manje, više, sve banke imaju slične uslove, a jedan od najvažnijih svakako je da ste zaposleni na neodređeno vrijeme, odnosno da imate stabilna primanja kod pouzdanog poslodavca.

Inače, stambeni krediti imaju određene pogodnosti i nešto su povoljniji kada je u pitanju kamatna stopa i osiguranje. Ali svakako dobro je provjeriti na više mjesta i posavjetovati se sa različitim bankarima kako biste pronašli najbolje rješenje. Naši agenti mogu vam pomoći i uvesti vas u proces kupovine stana kroz stambeni kredit.

Prilikom kupovine stana na kredit naoružajte se strpljenjem jer proces traje od 1 do 4 mjeseca.

Sve informacije o kreditima možete dobiti i na zvaničnim stranicama komercijalnih banaka, ali i raspitati se lično. Investiciono-razvojna banka Republike Srpske nudi pogodnosti prilikom kupovine prve nekretnine za određene kategorije, a da li spadate u jednu od grupa pogledajte klikom na link.

Lokacija

Naravno da lokacija igra veoma značajnu ulogu prilikom kupovine stana, ali isto tako morate biti spremni na činjenicu da je lokacija jedan od najznačajnijih faktora koji utiče na cijenu nekretnina. Zavisno od dijela grada u kom želite da kupite stan, cijena neće biti ista u strogom centru, užem centru ili u naseljima koji su udaljeni od centra nekoliko kilometara.

Postoji nekoliko bitnih činjenica na koje posebno treba obratiti pažnju prilikom odabira lokacije, a to su:

  • Udaljenost od centra;
  • Blizina škole, vrtića, marketa, ambulante, apoteke, parka;
  • Povezanost gradskim prevozom;
  • Parking;

Spratnost i orjentacija

Kada ste se odlučili na kojoj lokaciji želite da kupite stan, sledeći korak je da odlučite na kojem spratu. Da li ste više za prizemlje, ili ste ipak tip osobe koja voli da ima dobar pogled iz stana. Da li zgrada ima lift? To su sve stvari na koje morate obratiti pažnju, posebno ako imate djecu, ili planirate da širite porodicu.

Morate znati da su niži spratovi uvijek prvi na udaru buke. Dok su viši spratovi uglavnom mirniji sa pogledom. U zavisnosti od toga šta želite, možete se odlučiti čak i za potkrovlje. Kupci mahom misle da su potkrovlja puna vlage, da je ljeti vruće, a zimi hladno, ali, ukoliko je zgrada dobro urađena, i ima dobru izolaciju stvari su drugačije. Potkrovlja su jeftinija zbog samih kosina, ali su to stanovi koji ipak imaju neki poseban šarm.

Orjentacija stana je takođe veoma važna kako zbog osvjetljenja tako i zbog grijanja. Stanovi sa više dnevne svjetlosti imaće manje troškove grijanja, pogotovo ako se nalaze u sredini i okruženi su stanovima sa svih strana.

Teško je odlučiti koja orjentacija stana je idealna. Sve zavisi od toga šta želite, ako želite da vam je stan osvijetljen veći dio dana, preporuka je da kupujete stan na južnoj, jugozapadnoj ili jugoistočnoj strani. Ukoliko je stan kompletno na istočnoj strani imaćete jutarnju svjetlost, dok će u drugom dijelu dana biti hlad. Stanovi na zapadnoj strani imaće više svjetlosti u popodnevnim časovima. Stanovi okrenuti na sjever nemaju direktno dnevno svetlo, ali svakako ih treba uzeti u obzir ako je sve ostalo u skladu sa vašim željama.

Stara ili nova gradnja

Vječita dilema prilikom kupovine stana je da li kupiti stan u novogradnji ili pak uzeti stariju gradnju?

Ukoliko se odlučite za stan starije gradnje, budite spremni na dodatna ulaganja i posebno obratite pažnju da li je renovirano kupatilo, promijenjene instalacije i stare cijevi, zamijenjena stolarija, kada je rađen krov na zgradi, fasada zgrade, itd. Sve su to poslovi koje ćete morati da radite ubrzo, a možda čak i prije nego što se uselite u stan. Ipak, stara gradnja ima i svoje prednosti, posebno kada je u pitanju zvučna izolacija, debljina zidova, zgrade su zidane planski i dovoljno su udaljene od ulica, imaju predviđen dovoljan broj parking mjesta, veliki broj zelenih površina u blizini zgrade, a i cijena stanova starije gradnje je itekako povoljnija.

Kada su u pitanju stanovi novije gradnje, najčešće se radi o zgradi koja je u izgradnji, što znači da ćete na useljenje morati pričekati nekoliko mjeseci. Cijena stanova novije gradnje je značajno skuplja. Zahvaljujući zakonskim propisima i novim materijalima zgrade u novogradnju su energetski efikasnije, što automatski snižava troškove održavanja. Takođe kvadratura u stanovima novije gradnje je mnogo bolje iskorištena i stanovi su veoma funkcionalni. Nove zgrade imaju sve nove instalacije, struju, vodu i odvode, a većina investitora vlasnicima stanova daje garanciju za obavljene radove i opremu.

Condo u svojoj bogatoj ponudi ima stanove u igradnji, ali i već useljive stanove. Na vama je samo da napravite pravi izbor.

Provjerite da li je sva papirologija u redu pri kupovini stana

Papirologija je jedna od najvažnijih stvari prilikom kupovine, bilo da uzimate stan u igradnji ili već useljiv stan. Prije potpisa ugovora posavjetujte se sa stručnjakom i provjerite da li su svi papiri uredni, posebno kada kupujete stan u izgradnji. Ono na šta se posebna pažnja treba obratiti jeste da li postoje neka opterećenja i da li su izmirena sva dugovanja za porez.

U našoj agenciji sertifikovani agenti zajedno sa pravnim timom prolaze sa zainteresovanim stranama kroz kompletnu dokumentaciju i preporučuju pouzdanog notara kako bi proces kupoprodaje bio siguran i jednostavan. Takođe, naši agenti će vas uputiti u to kako funkcioniše upis stana u zemljišne knjige, izvršiti provjeru računa za komunalije, uputiti vas kako da prevedete račune za komunalije na svoje ime, na vama je samo da odaberete idealnu nekretninu.

Kupovina stana je veoma važna životna odluka. Najbitnije je da se dobro informišete, angažujte stručnjake za bitna pitanja u kojima nemate iskustva i pokušajte da se opustite. Nemate razloga za brigu ako kupovini stana pristupite ozbiljno i odgovorno.

Naši agenti učiniće da kupovina prve nekretnine izgleda jednostavno, na vama je samo da odaberete idealan stan. Condo – ključ za vaš novi dom!

 

Uporedi nekretnine

Uporedi